Topraktan, kavanoza; anne eli değmiş gibi değil direkt üreten annelerin elinden kadın emeği...

16-05-2024 18:03
Topraktan, kavanoza; anne eli değmiş gibi değil direkt üreten annelerin elinden kadın emeği...

Biz zaten evlerimize kışlık domates konservesi, reçel, salça, yufka ekmek; hastalıklara iyi gelsin diye anneannemizden kalma tariflerle kozalak şurubu ve çaylar yapıyorduk. Evde ya da ek işi kurslarında iğne oyası ve el işlerini birbirimiz öğretiyorduk. 

Fakat bölgemizde kadınlar kocalarından harçlık alıyor, bu da malzeme için gereken parayı kocalarının vermesi ve ekstra bir tasarruf yapmak anlamına geliyordu. Kendi malzemelerimizi almak için nasıl gelir elde edebileceğimizi düşünürken dağdan birkaç yeşil kozalak toplayıp bir küçük kazan kadar kozalak şurubu kaynattık. En fazla 10 şişe çıkan şurubun iki şişesini sattıktan sonra biraz malzeme alacak paramız oldu. 

Bayramın hemen öncesi olduğu için birçok kişinin yufka ekmek istediğini gördük. İki şişe kozalak şurubundan kazandığımız para ile un alarak, toplanıp yufka ekmek yapmaya karar verdik. Yufka ekmek yapıp satarak kendimize harçlık çıkarmaya başladık. Zamanla kendimiz için yaptığımız reçel, kışlık domates konservesi gibi ürünlere de talep olduğunu gördük ve ürünleri çeşitlendirmeye başladık.

Bir iş insanı bizden yufka ekmek almaya geldiğinde onunla durumumuzu paylaştık ve bir kooperatif kurabileceğimizi söyledi. Kendisi kuruluş aşamasında en büyük destekçimiz oldu, dükkanı tutmamız konusunda, inşaattan tadilata kadar bize çok büyük destek sundu. Çevresini yönlendirerek daha çok ürün satmamızı ve üretimi artırmamızı sağladı.  

Sonunda 4 Ekim 2022’de kooperatifimiz yedi ortakla kuruldu. Önce, el becerileri olduğu halde kocaları tarafından hiçbir işte çalışmasına izin verilmemiş 35-50 yaş arası kadınlarla çalışmaya başladık.  

Kurulmamızdan çok kısa bir süre sonra 6 Şubat depremleri yaşandı. Bu belirsizliğin üstesinden gelebilmek için bir evin bodrumuna küçük bir mutfak kurduk ve orada üretime devam ettik. Depremde ihtiyacı olan insanlara yardım etmek için hep daha fazla üretim yapmaya ve bu malzemeleri elimizden geldiğince ihtiyacı olan insanlara ulaştırmaya çalıştık.

Açık çağrılara çıkarak mutfağımızda bize destek olması için ev hanımlarına ulaştık. Aynı zamanda deprem felaketi nedeniyle okullarına gidemeyen üniversiteli gençlerle de çalışmaya başladık. 

JTI'ın destekleriyle, Kapsayıcı Büyüme Derneği ve KEDV işbirliği ile hayata geçirilen 'Benim Kooperatifim' projesi kapsamında ayni ve nakdi olarak desteklenerek daha güçlü hale geldik. Mutfağımızı geliştirip, kapasitemizi iki katına çıkararak, daha fazla kadına iş fırsatı yaratacak potansiyele ulaştık. Artık yeni ürünler için çalışmalar yürütüyor ve farklı ürünlerle her geçen gün çeşitliliğimizi artırıyoruz. Kadınlara sürdürülebilir kazanç elde etmeleri için kurslar açtık. Kooperatifimiz 15 ortak sayısına ulaştı ve ortağımız olmayan ama çevremizde gönüllü ve iştirakçi olarak ulaştığımız 50 kadınla beraber hep birlikte üretmeye devam ediyoruz.

Teşekkürler...

Bütün destekleri için JTI Türkiye, KEVD ve Kapsayıcı Büyüme Derneği'ne teşekkür ederiz. 

Aynı zamanda 6 Şubat depremi sonrasında sayın valimiz Mustafa Masatlı önderliğinde kurulan hayathatay.com sayesinde çoğu kooperatifin pazar yeri problemi çözüldü. Biz de bu sitede satış yaparak ayağa kalktık. Bu süreçlerde bize yardımcı olan Mustafa Örgüt il koordinasyon müdürümüze, şu an içinde bulunduğumuz iş yeri desteğini sağlayan ve “Üreten kadınlarımızın her zaman arkasındayız” diyen Belediye Başkanımız Bekir Altan ile Kaymakamımız Kürşad Karaca’ya teşekkürler.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.